Op deze pagina vind je meer informatie over het werk van de gemeenteraad en hoe je als inwoner invloed uit kunt oefenen.
De commissie Maatschappij en Bestuur geeft advies over de volgende onderwerpen:
- Gezonde zorgzame gemeente
- Onderwijs
- Gezondheid
- Sport en bewegen
- Vluchtelingen
- Zorg en ondersteuning
- Participatie via werk en inkomen
- Kunst en Cultuur
- Inclusieve samenleving
- Weerbare en veilige samenleving
- Zorg en veiligheid
- Openbare orde
- Ondermijning
- Regie op integrale aanpak en samenwerking
- Samenwerking in de regio
- Inwonersparticipatie
- Dienstverlening en sterke organisatie
- Kwaliteit van dienstverlening
- Digitalisering van de organisatie
- Planning en control
- Kadernota
- Jaarrekening
- Bestuursrapportages
- Begroting
- Nota reserves en voorzieningen
Voorzitter: Jesse Jansen
Commissiegriffier: Pepijn Aarnink
De gemeenteraad laat zich door twee raadscommissies adviseren: de commissie Maatschappij en Bestuur en de commissie Ruimte en Leefbaarheid. Elke raadscommissie adviseert aan de gemeenteraad over de onderwerpen die tot het taakgebied van de commissie horen. De raadscommissies bestaan uit raadsleden en burgerleden. Burgerleden horen bij een politieke partij uit de raad en zijn vaak specialisten op bepaalde onderwerpen.
Het reglement van orde van de gemeenteraad van Bernheze regelt de orde van de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad. Je vindt het via http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Bernheze/424399.html
De verordening op de raadscommissies van de gemeente Bernheze regelt de orde van de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raadscommissies. Je vindt het via: http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Bernheze/424396.html
De Commissie Ruimte en Leefbaarheid geeft advies over de volgende onderwerpen:
- Leefbare kernen
- Wonen
- Openbare ruimte en groen
- Recreatie
- Voorzieningen op peil
- Mobiliteit en verkeersveiligheid
- Omgevingswet
- Klimaatbestendig, biodivers en circulair
- Klimaatbestendig
- Energie- en klimaatneutraal
- Aardgasvrij
- Energiearmoede
- Biodiversiteit
- Duurzame landbouw en economie
- Leefbaarheid en kwaliteit in het buitengebied
- Vitale en duurzame economie en arbeidsmarkt
- Planning en control
- Kadernota
- Jaarrekening
- Bestuursrapportages
- Begroting
- Nota reserves en voorzieningen
Voorzitter: Frans van de Ven
Commissiegriffer: Sanne Sonder
Als inwoner van de gemeente Bernheze kun je jouw stem laten horen. Op die manier komt de gemeenteraad nog beter te weten wat er leeft in de gemeente.
Inspreken tijdens een commissievergadering
De gemeenteraad laat zich door verschillende commissies adviseren. Als inwoner kun je inspreken tijdens de vergaderingen van deze commissies over een onderwerp dat op de agenda staat. Zo kun je bijvoorbeeld je mening geven, een probleem uitleggen of een verzoek toelichten. Insprekers richten zich tot de commissie en hebben vijf minuten spreektijd. Wil je inspreken? Meld je dan aan bij de griffie via griffie@bernheze.org.
Burgerinitiatief
Wil je dat de gemeenteraad zich over een idee, probleem of oplossing buigt? Met een burgerinitiatief kun je een onderwerp op de raadsagenda laten plaatsen. Hierbij gelden de volgende spelregels:
- Je bent 16 jaar of ouder.
- Je woont in Bernheze.
- Je agendapunt gaat over een onderwerp waarover de gemeenteraad mag beslissen.
- Je hebt minstens 25 handtekeningen verzameld van Bernhezenaren ouder dan 16 jaar die jouw initiatief ondersteunen.
- Je dient een voorstel in bij de griffie (griffie@bernheze.org) met een duidelijke omschrijving en een toelichting op het hoe en waarom van jouw voorstel.
Brief aan de gemeenteraad
Je kunt natuurlijk ook een brief naar de gemeenteraad sturen. Dat is een goede manier om zaken onder de aandacht te brengen. De raad kan hiermee bijvoorbeeld het college aanspreken op het gevoerde beleid en om extra aandacht voor een onderwerp vragen.
Schrijf je een brief aan de gemeenteraad, dan kunnen alle burgerleden en raadsleden deze lezen. Je brief wordt echter niet openbaar op internet geplaatst.
Een brief voor de gemeenteraad kun je ter attentie van de griffie sturen via griffie@bernheze.org. Je hoeft dus niet elk raadslid afzonderlijk een brief te sturen.
De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raad wordt eens per vier jaar gekozen door de inwoners van Bernheze. De raad geeft aan wat er in onze gemeente moet gebeuren en controleert het werk van het dagelijks bestuur, het college van burgemeester en wethouders. De meeste raadsleden doen het raadswerk naast hun dagelijks werk.
De gemeenteraad heeft drie belangrijke taken: de inwoners van Bernheze vertegenwoordigen, de kaders stellen waarbinnen het college besluiten mag nemen en controleren of het college besluiten goed uitvoert.
Vertegenwoordigen
Om de inwoners van Bernheze goed te kunnen vertegenwoordigen, moeten raadsleden weten wat er in onze gemeente leeft. Daarom luisteren zij goed naar jouw plannen, problemen en wensen. Raadsleden gaan bijvoorbeeld op werkbezoek, hebben overleg met organisaties en vragen actief naar jouw mening. Natuurlijk kun je ook zelf contact opnemen met raadsleden of je mening laten horen tijdens bijeenkomsten.
Kaderstellen
De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er nodig is in onze gemeente. Binnen deze kaders maakt het college plannen om het beleid uit te voeren. Een goed voorbeeld van de kaderstellende taak van de gemeenteraad is het vaststellen van de jaarlijkse begroting van de gemeente.
Controleren
De gemeenteraad controleert of het college van burgemeester en wethouders zijn werk goed doet. Worden de plannen naar behoren en volgens de begroting uitgevoerd? En passen ze in het beleid dat de raad heeft opgesteld? De raad kan voor de beantwoording van dit soort vragen de hulp inschakelen van de gemeentelijke rekenkamer.
Benieuwd wat een raadslid zoal doet? Bekijk dit filmpje van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: https://www.youtube.com/watch?v=1cpBCq4gK7Y.
De gemeenteraad en de raadscommissies vergaderen acht tot tien keer per jaar in de raadzaal van het gemeentehuis. Op de agenda van een vergadering staan allerlei onderwerpen die de gemeente aangaan, zoals de jeugdzorg of bestemmingsplannen. Minimaal één week voor een vergadering wordt de agenda met de onderwerpen en stukken op de website geplaatst.
Je bent natuurlijk van harte welkom in de raadzaal. In verband met je privacy wijzen wij er wel op dat vergaderingen van de raad openbaar zijn. Er worden video-opnames en soms foto’s gemaakt, die worden uitgezonden en bewaard. Je kunt dus in beeld komen wanneer je een vergadering bijwoont.
Alle raads- en commissievergaderingen worden live uitgezonden via deze website (klik op Dashboard en kijk onder Agenda). Eerder opgenomen vergaderingen kun je terugkijken. Klik daarvoor op het tabblad Recente vergaderingen (onder Agenda) of klik op Vergaderingen in het hoofdmenu.
Ondertiteling
Alle raads- en commissievergaderingen worden ondertiteld. Je kunt de ondertiteling aan- en uitzetten met de ‘cc-knop’, linksonder in de video.
Oudere vergaderingen
Wil je oudere uitzendingen van vergaderingen opzoeken? Dat kan via deze link: https://channel.royalcast.com/bernheze
Je kunt op allerlei manieren politiek actief worden in onze gemeente, bijvoorbeeld bij een van de lokale partijen. Heb jij interesse in de lokale politiek? Stuur dan gerust een e-mail naar griffie@bernheze.org. Wij helpen je graag verder.
De gemeenteraad denkt altijd actief mee, beslist over alle grote plannen en bepaalt hoe de gemeente het beste de belangen van haar inwoners kan behartigen. Raadsleden hebben een aantal hulpmiddelen om hun rollen goed uit te voeren, bijvoorbeeld:
Een initiatiefvoorstel
Raadsleden kunnen ook zelf voorstellen indienen, bijvoorbeeld over nieuwe regels.
Een motie
Ieder raadslid kan een motie indienen. Hierin staat vaak een wens, oordeel of verzoek, meestal gericht aan het college van burgemeester en wethouders.
Een amendement
Een amendement is een voorstel om een voorgesteld besluit aan te passen. Als een amendement wordt aangenomen, wordt het voorgestelde besluit dus aangepast.
De rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak. Ze onderzoekt wat er terechtkomt van alle plannen en hoe het geld van de gemeente wordt besteed. Is bereikt wat het gemeentebestuur wilde bereiken? Is gedaan wat moest worden gedaan? En heeft het gekost wat het mocht kosten?
De rekenkamer onderzoekt jaarlijks één à twee onderwerpen. Zij is volledig onafhankelijk en beslist zelf naar welk onderwerp zij onderzoek doet. Zowel de gemeenteraad als de inwoners van Bernheze kunnen suggesties doen voor een onderwerp.
De rekenkamer bestaat uit drie externe leden die door de gemeenteraad worden benoemd. Zij worden ondersteund door raadsadviseur Pepijn Aarnink als ambtelijk secretaris. De samenstelling van de rekenkamer:
Nico op de Laak (voorzitter)
Peter van den Boogert (lid)
Thijs Litjens (lid)
Het laatste onderzoek dat de rekenkamer heeft gedaan, gaat over duurzaamheid.
Heb je belangstelling voor de onderzoeksrapporten of andere documenten, bijvoorbeeld jaarverslagen? Neem dan contact op met de rekenkamer via rekenkamer@bernheze.org.
De laatste onderzoeksrapporten zijn ook te vinden op de website van de gemeente via: Rekenkamer - Gemeente Bernheze
Als inwoner kun je inspreken tijdens de vergaderingen van de raadscommissies over een onderwerp dat op de agenda staat. Zo kun je bijvoorbeeld je mening geven, een probleem uitleggen of een verzoek toelichten. Insprekers richten zich tot de commissie en hebben vijf minuten spreektijd. De agenda van een commissie vind je op deze website onder 'Vergaderingen'. Wil je inspreken? Meld je dan aan bij de griffie via griffie@bernheze.org.
De griffie ondersteunt en adviseert de gemeenteraad van Bernheze, de verschillende (raads)commissies en de individuele raadsleden. Medewerkers van de griffie werken volledig voor de gemeenteraad en zijn politiek neutraal.
De griffie is de belangrijkste spil in jouw contact met de gemeenteraad. Je kunt met al je vragen en opmerkingen over de gemeenteraad bij de griffie terecht.
Samenstelling griffie
- Griffier Leandra Killian
- Raadsadviseur Sanne Sonder (commissiegriffier Ruimte en Leefbaarheid)
- Raadsadviseur Pepijn Aarnink (commissiegriffier Maatschappij en Bestuur en ambtelijk secretaris rekenkamer)
- Raadsadviseur Irma Begthel (communicatie en participatie)
- Griffiemedewerker Linda van Zoolingen
- Griffiemedewerker Esther Romme